Cookie policy: This site uses cookies (small files stored on your computer) to simplify and improve your experience of this website. Cookies are small text files stored on the device you are using to access this website. For more information please take a look at our terms and conditions. Some parts of the site may not work properly if you choose not to accept cookies.

Join

Subscribe or Register

Existing user? Login

CPD

Highlights of CPD and learning in 2014

Try our clinical quiz, taken from this year’s learning articles, and check your knowledge of subjects ranging from Ebola to QT syndrome.

Learning articles of the year: check your knowledge of subjects ranging from ebola to QT syndrome.

Source: Rex Features and Science Photo Library

This year The Pharmaceutical Journal and sister title Clinical Pharmacisthave covered a wide range of clinical topics relevant to pharmacists of all sectors and experience. From self-limiting skin conditions to advanced stage cancers, the topics covered reflect the range of clinical challenges pharmacists face. 

Test your knowledge of the subjects we have covered. If you find any gaps in your knowledge, head to pharmaceutical-journal.com, where you can find these and a library of many more CPD articles designed to improve your practice skills. You can also take a 15-question quiz on many of these subjects to check your understanding and print off a certificate if you pass the assessment.

 

Ebola virus disease

Micrograph of the ebola virus budding from a cell

Source: Rex Features

1. The current outbreak in West Africa of Ebola, pictured, is the most widespread ever recorded. Which fact about this potentially fatal haemorrhagic disease is false?

A: Ebola has an incubation period of 4-21 days
B: Ebola can be transmitted from direct contact with affected corpses
C: Ebola is spread by sneezing or coughing
D: Ebola can be sexually transmitted

From: Ebola: what pharmacists need to know

Sexually transmitted infections

Syphilis, treponema pallidum

Source: CDC / Science Photo Library

2. Treponema pallidum, pictured here, causes syphilis, as well as other treponemal diseases such as bejel, pinta and yaws. Which of the following is a first-line treatment option for acquired primary syphilis?

A: Azithromycin 1g orally as a single dose
B: Benzathine benzylpenicillin 2.4 million units intramuscularly as single dose
C: Probenecid 500mg orally four times a day for 28 days
D: Minocycline 300mg as an initial oral dose then 200mg orally twice a day for 21 days

From: Treating bacterial sexually transmitted infections 

Acne vulgaris

Acne, christmas quiz

Source: Science Photo Library

3. This patient has acne with comedones and inflammatory papules and pustules, which are present on his back as well as his face. What type of acne does this patient have?

A: Comedonal acne
B: Moderate papulopustular acne
C: Severe papulopustular acne
D: Conglobate acne

From: Acne vulgaris

Theophylline interactions

Lung alveoli

Source: Science Photo Library

4. Theophylline is used to manage emphysema, a form of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) which damages the alveoli (shown here), Which of the following statements about quitting smoking while taking theophylline is true?

A: Quitting smoking decreases serum theophylline levels
B: Varenicline is contraindicated
C: NRT is contraindicated
D: The maximum recommended dose of bupropion is 150mg a day

From: Theophylline interactions

Fruit juice interactions

Fruit juice interactions

Source: Dreamstime.com

5. Fruits and fruit juices, in particular citrus fruits, can interact with medicines. Which of the following medicines is not known to interact with grapefruit juice?

A: Amiodarone
B: Rosuvastatin
C: Ciclosporin
D: Felodipine

From: How fruit juice interacts with common medicines 

Gout

Gout, quiz

6. You are asked by a senior house officer to recommend a treatment option for a patient with acute gout, who has been advised not to use non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) because of severe asthma. The patient has one toe affected, which has white and yellow lumps apparent under the skin. What should you recommend?

A: Colchicine
B: Intra-articular corticosteroid injection
C: Allopurinol
D: Febuxostat

From: Acute management and prevention of gout

Long QT syndrome

QT trace

7. A patient presents with heart palpitations, syncope and seizures. As part of his assessment, the patient has a 12-lead electrocardiogram, which provides the following trace. Which of the following numbered points represent the QT interval?

A: 1-4
B: 2-5 
C: 2-6
D: 2-4

From: Long QT syndrome

Stevens-Johnson syndrome

Stevens Johnson Syndrome rash

Source: Science Photo Library

8. Stevens-Johnson syndrome (pictured here) and toxic epidermal necrolysis are life-threatening dermatological conditions often caused by medicines. Which of the following medicines is most strongly associated with Stevens-Johnson syndrome?

A: Theophylline
B: Carbamazepine
C: Levothyroxine
D: Finasteride

From: Stevens-Johnson syndrome

Antimicrobial resistance

Antimicrobials, quiz

9. The beta lactam ring is a common molecular component of many antimicrobials. However, it can be hydrolysed by beta-lactamases produced by bacteria, resulting in antimicrobial resistance. Which structure represents a beta-lactam ring?

A: Option A
B: Option B
C: Option C
D: Option D

From: Improving antimicrobial stewardship

Canagliflozin and dapagliflozin interactions

Kidney tubules

Source: Science Photo Library

10. Canagliflozin is an antidiabetic medicine used to treat diabetes and works by blocking the reabsorption of glucose by sodium-glucose co-transporter 2 in the proximal convoluted tubule of the kidneys (shown here). Patients taking canagliflozin are at increased risk of which of the following adverse effects?

A: Hypertension
B: Hyperglycaemia
C: Hyperkalaemia
D: Thrombocytopenia

From: Canagliflozin and dapagliflozin interactions in diabetes treatment

 

 

Answers:

 1) C;  2) B;  3) C;  4) D;  5) B;  6) A;  7) C;  8) B;  9) C;  10) C 

Citation: The Pharmaceutical Journal DOI: 10.1211/PJ.2014.20067349

Have your say

For commenting, please login or register as a user and agree to our Community Guidelines. You will be re-directed back to this page where you will have the ability to comment.

Recommended from Pharmaceutical Press

  • Handbook of Drug Administration via Enteral Feeding Tubes

    Handbook of Drug Administration via Enteral Feeding Tubes

    All you need to know about prescribing or administering drugs via enteral feeding tubes. Over 400 drug monographs as well as facts to inform clinical decision making.

    £54.00Buy now
  • Stockley's Drug Interactions

    Stockley's Drug Interactions

    Now in its twelfth edition, Stockley’s Drug Interactions is still the most comprehensive and authoritative international source of drug interaction information.

    £240.00Buy now
  • Disease Management

    Disease Management

    Disease Management covers the diseases commonly encountered in primary care by system, with common therapeutic issues. Includes case studies and self-assessment sections.

    £54.00Buy now
  • Physicochemical Principles of Pharmacy

    Physicochemical Principles of Pharmacy

    This established textbook covers every aspect of drug properties from the design of dosage forms to their delivery by all routes to sites of action in the body.

    £48.00Buy now
  • Pharmaceutical Toxicology

    Pharmaceutical Toxicology

    Explains the methodology and requirements of pre-clinical safety assessments of new medicines. Includes registration requirements and pharmacovigilance.

    £40.00Buy now

Search an extensive range of the world’s most trusted resources

Powered by MedicinesComplete
  • Print
  • Share
  • Comment
  • Save
  • Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Supplementary images

  • Learning articles of the year: check your knowledge of subjects ranging from ebola to QT syndrome.
  • Micrograph of the ebola virus budding from a cell
  • Syphilis, treponema pallidum
  • Acne, christmas quiz
  • Lung alveoli
  • Fruit juice interactions
  • Gout, quiz
  • QT trace
  • Stevens Johnson Syndrome rash
  • Antimicrobials, quiz
  • Kidney tubules

Supplementary information

Jobs you might like

Newsletter Sign-up

Want to keep up with the latest news, comment and CPD articles in pharmacy and science? Subscribe to our free alerts.